kryptonite
Użytkownik
Karma 0
Love me, when I'm gone...
|
 |
« Odpowiedz #475 : 05 Grudzień 2009 r. 16:11:47 » |
|
teraz czytam GRANICĘ - nawet mi się podoba. Przypomina mi się ZBRODNIA I KARA 
|
|
|
|
|
|
I want to get away, I want to fly away, YEAH!!!
|
|
|
Nadotka
Użytkownik
Karma 0
Milcz albo mów coś lepszego od milczenia.
|
 |
« Odpowiedz #476 : 05 Grudzień 2009 r. 18:21:58 » |
|
Z lektur to jestem na etapie Innego świata, jeszcze z tydzień i pewnie zaczniemy. Lubię ksiązki tego typu. A poza tym to mam przesyt szkoły i tego wszystkiego, że jakoś mój zapał do książek się zmniejszył. Nadrabiać będę po maju  Ostatnio jedyne co czytam to wiersze ks.Twardowskiego.
|
|
|
|
|
|
Surrounded by your glory what will my heart feel? Will I dance for you Jesus? Or in awe of you be still? Will I stand in your presence? Or to my knees will I fall? Will I sing hallelujah? Will I be able to speak at all? I can only imagine...
|
|
|
Tęcza
Użytkownik
Karma 0
|
 |
« Odpowiedz #477 : 18 Styczeń 2010 r. 12:09:06 » |
|
Czytam teraz "Piknik pod Wiszącą Skałą", no i hmmm... Muszę przyznać, że się trochę boję podczas czytania  Nie jest to typowy horror, ale niesamowite wydarzenia jakie się rozgrywają w tej książce, są na swój sposób straszne i takie niepokojące.
|
|
|
|
|
|
"Nigdy nie odkładaj do jutra przyjemności, którą możesz mieć dzisiaj." Aldous Huxley
|
|
|
cichociemna
Użytkownik
Karma 0
|
 |
« Odpowiedz #478 : 18 Styczeń 2010 r. 18:41:29 » |
|
Ja od siebie polecam `Pozłacaną Rybkę` Kosmowskiej. Książka dla młodzieży ale nie tylko(mojej nauczycielce z polaka bardzo się podobała),daje do myślenia,wzrusza,smutna niestety. `Agrafka`-za to,że porusza sprawy ważne. `Dżuma` bo nigdy mi się nie znudzi i zawsze będzie mi się podobać. Świetna naprawdę... No i `Stowarzyszenie Umarłych Poetów`-za całokształt... Resztę godnych polecenia na bieżąco będę pisać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzycielka18
Użytkownik
Karma 0
trampkowe życie.
|
 |
« Odpowiedz #479 : 19 Styczeń 2010 r. 20:19:35 » |
|
No i `Stowarzyszenie Umarłych Poetów`-za całokształt...
Uważam, że ta książka powinna się znaleźć w kanonie lektur obowiązkowych. jest niesamowicie mądra.
|
|
|
|
|
|
Zegarek ten, co ustalał spotkania tych kilka płyt, do wspólnego słuchania krzesła i stolik, dwa okna i drzwi ten nasz prywatny świat nocy i dni. Świat przez nas zaczarowany.
|
|
|
kryptonite
Użytkownik
Karma 0
|
 |
« Odpowiedz #480 : 02 Luty 2010 r. 13:29:57 » |
|
Niedawno skończyłam 'Mistrza i Małgorzatę'. Od dawna chciałam to przeczytać i myślę, że dobrze zrobiłam. Świetna powieść, wciągająca fabuła, po prostu super. Z bohaterów najlepszymi dla mnie są Behemot i Małgorzata. Szkoda, że to jest lektura dla zakresu rozszerzonego (przynajmniej w mojej szkole), ja bym to dała obowiązkowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marzycielka18
Użytkownik
Karma 0
trampkowe życie.
|
 |
« Odpowiedz #481 : 03 Luty 2010 r. 20:27:53 » |
|
Ja teraz czytam "sprężynę". Skończyłam "Żabę" i " Czarną polewkę". Jakoś tak ostatnio Musierowicz u mnie króluje.
|
|
|
|
|
|
Zegarek ten, co ustalał spotkania tych kilka płyt, do wspólnego słuchania krzesła i stolik, dwa okna i drzwi ten nasz prywatny świat nocy i dni. Świat przez nas zaczarowany.
|
|
|
|
kaśQ
|
 |
« Odpowiedz #482 : 16 Luty 2010 r. 18:38:57 » |
|
Cejrowski! Teraz czytam "Gringo wśród dzikich plemion", a potem kolej na "Rio Anaconda". Tak jak wróżka wcześniej pisała, niekontrolowane wybuchy śmiechu w pociągu, zapewnione :-) Mam przeczytane ponad połowę książki, czyta się szybko i bardzo przyjemnie, z pewnością nieraz do tej książki wrócę. Tylko zdjęć mogłoby być więcej :-) A smaczku temu wszystkiemu dodaje oglądanie ponad 21 gb materiału wypraw Cejrowskiego pokazywanych w TVP2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netgirl
|
 |
« Odpowiedz #483 : 16 Luty 2010 r. 21:41:02 » |
|
Cejrowski...Mój <3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gretchen
Gość
|
 |
« Odpowiedz #484 : 06 Marzec 2010 r. 00:26:26 » |
|
Ja ostatnio czytałam "Nowe przygody Mikołajka" i bardzo się ubawiłam (co z tego, że dla dzieci  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kryptonite
Użytkownik
Karma 0
|
 |
« Odpowiedz #485 : 06 Marzec 2010 r. 13:21:02 » |
|
No, jak też polecam Mikołajka - zawsze się śmieję z jego przygód  Poza tym kiedyś próbowałam przeczytać ALCHEMIKA Coehlo - zabierałam się ze 3 razy i nadal nie skończyłam. Widać, ten autor nie przemawia do mnie jakoś... Ostatnio nie mam czasu na inne ksiązki niż lektury szkolne, w tym roku poruszył mnie INNY ŚWIAT Herlinga-Grudzińskiego - ten opis życia w obozie sowieckim...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olica
Użytkownik
Karma 0
|
 |
« Odpowiedz #486 : 09 Marzec 2010 r. 18:09:44 » |
|
A ja polecam Dziewczynę z pomarańczami i Osobowość ćmy- bardzo fajnie się czyta 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
delirium_tremens
Użytkownik
Karma 0
żyję dłużej niż wszyscy młodo zmarli poeci
|
 |
« Odpowiedz #487 : 09 Marzec 2010 r. 21:22:48 » |
|
O, o ! Osobowość ćmy właśnie czytam i jest świetna, a zawsze byłam mega uprzedzona do Grocholi.
Dziewczyna z pomarańczami to klasyk, świetny:)
|
|
|
|
|
|
[Jaśmin lover]
Iść żyć. Udawać cząstkę społeczności. Robić. Najpierwszy umrze język. Nie wierzyć.
|
|
|
marzycielka18
Użytkownik
Karma 0
trampkowe życie.
|
 |
« Odpowiedz #488 : 10 Marzec 2010 r. 22:54:27 » |
|
ja też uwielbiam 'Dziewczynę z pomarańczami' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sollve
Użytkownik
Karma 0
Płomienie, o diablico, której nic nie wzruszy
|
 |
« Odpowiedz #489 : 14 Marzec 2010 r. 22:21:59 » |
|
lektury, literatura typu Paulo Coelho, fantastyka, sagi (fenomen w stylu Sagi o Ludziach Lodu).
|
|
|
|
|
|
oszałamiające Eliksiry ust twoich miłością pijanych, Gdy ku tobie zdążają mych żądz karawany, Poisz w cysternie oczu twych moje niemoce.
|
|
|
krawężniknr1
Użytkownik
Karma 0
nothing sweet about me.
|
 |
« Odpowiedz #490 : 14 Marzec 2010 r. 23:33:57 » |
|
ja też uwielbiam 'Dziewczynę z pomarańczami'  'dziewczyna z pomarańczami' jest jedną z moich ulubionych książek. muszę sobie odświeżyć tą pozycję, tak btw.
|
|
|
|
|
|
'loser is not someone who tries and loses, a real loser is someone who is so affraid of losing that he even doesn't try'
|
|
|
Klaudia18
Użytkownik
Karma 0
oto para idealna-on Amor, ona amoralna
|
 |
« Odpowiedz #491 : 16 Marzec 2010 r. 13:59:06 » |
|
Tak chwaliliście 'Dziewczynę z pomarańczami', że pożyczyłam dzisiaj, żeby sprawdzić, czy wzbudza słuszny zachwyt ;-) lektury, literatura typu Paulo Coelho, fantastyka, sagi (fenomen w stylu Sagi o Ludziach Lodu).
 Sollve, tu jest temat o Sadze, jakbyś miała ochotę coś skrobnąć :-P http://www.cogito.com.pl/forum/index.php?topic=18443.0O, o ! Osobowość ćmy właśnie czytam i jest świetna, a zawsze byłam mega uprzedzona do Grocholi.
Osobowość ćmy jest dobra, też ją lubię. Poza tym słyszałam, że Grochola pisze swoją autobiografię, to tak do fanów kieruje ;-) Zresztą sama bym z przyjemnością przeczytała.
|
|
|
|
|
|
Czasami sobie roję, że może to my dwoje że nic już poza nami, a my nie znamy granic. Lecz muszę roić szybko kto wie, czy wnet to wszystko prędzej czy później, zaraz- nie runie prosto na nas.
|
|
|
Alex
Użytkownik
Karma 0
...proszę...
|
 |
« Odpowiedz #492 : 21 Marzec 2010 r. 18:57:41 » |
|
Dla fanów serialu 'Kości' mam książki Kathy Reichs. Zresztą to jej książki zainspirowały twórców tego serialu.
W książce 'Kości w proch', którą aktualnie już kończę czytać, jak i w serialu, są kości, jakieś zbrodnie, które trzeba wytłumaczyć, rozwiązać. Książkę lekko się czyta.
|
|
|
|
|
|
"Chodźcie i weźcie mnie. Skopcie. Potnijcie. Zgwałćcie. Byle mnie ktoś dotknął, z dowolnym uczuciem. Nawet nienawiść jest lepsza od obojętności" Johanna Nilsson
|
|
|
zwierzu
Użytkownik
Karma 0
all i can do is be me whoever that is
|
 |
« Odpowiedz #493 : 21 Marzec 2010 r. 19:03:07 » |
|
Ostatnio "13 małych błękitnych kopert" M. Johnson i "Córka Galileusza" D. Sobel. Pierwszą z nich praktycznie znam na pamięć, drugą pożyczyła mi sorka od fizyki. 
|
|
|
|
|
|
"(...)Me, uhm, I can change during the course of a day. I wake and I'm one person, when I go to sleep I know for certain I'm somebody else. I don't know who I am most of the time. " www.grapefruitcookie.deviantart.com
|
|
|
marzycielka18
Użytkownik
Karma 0
trampkowe życie.
|
 |
« Odpowiedz #494 : 24 Marzec 2010 r. 20:22:13 » |
|
Ostatnio "13 małych błękitnych kopert" M. Johnson i "Córka Galileusza" D. Sobel. Pierwszą z nich praktycznie znam na pamięć, drugą pożyczyła mi sorka od fizyki.  czytałam '13 małych błękitnych kopert'. całkiem całkiem książka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zwierzu
Użytkownik
Karma 0
all i can do is be me whoever that is
|
 |
« Odpowiedz #495 : 24 Marzec 2010 r. 22:47:57 » |
|
czytałam '13 małych błękitnych kopert'. całkiem całkiem książka. Taaa, fajnie się czyta podczas podróży
|
|
|
|
|
|
"(...)Me, uhm, I can change during the course of a day. I wake and I'm one person, when I go to sleep I know for certain I'm somebody else. I don't know who I am most of the time. " www.grapefruitcookie.deviantart.com
|
|
|
marzycielka18
Użytkownik
Karma 0
trampkowe życie.
|
 |
« Odpowiedz #496 : 26 Marzec 2010 r. 22:56:25 » |
|
Taaa, fajnie się czyta podczas podróży
jest wtedy tak klimatycznie ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krawężniknr1
Użytkownik
Karma 0
nothing sweet about me.
|
 |
« Odpowiedz #497 : 26 Marzec 2010 r. 23:51:23 » |
|
Tak chwaliliście 'Dziewczynę z pomarańczami', że pożyczyłam dzisiaj, żeby sprawdzić, czy wzbudza słuszny zachwyt ;-)
i jak wrażenia? 
|
|
|
|
|
|
'loser is not someone who tries and loses, a real loser is someone who is so affraid of losing that he even doesn't try'
|
|
|
Nadotka
Użytkownik
Karma 0
Milcz albo mów coś lepszego od milczenia.
|
 |
« Odpowiedz #498 : 27 Marzec 2010 r. 20:58:07 » |
|
"Dziewczynę z pomarańczami" miło wspominam, czytałam ją rok temu. Po maturze mam zamiar obłożyć się książkami, wylegiwać się z nimi na słońcu na huśtawce ogrodowej. Takie przyjemne lenistwo  Teraz czytam książkę (w autobusie i na lekcjach wosu;-)"Siła miłości" Cheri Florance i kogoś tam jeszcze, w której autorka, matka, opowiada o swoim synu chorym na autyzm i o różnych metodach, dzięki którym udało jej się przywrócić syna do normalności. (bo sama pracuje często z chorymi dziećmi) Jak dla mnie ciekawa, życiowa historia o miłości matki i determinacji. Pokazuje, że nie powinno się traktować chorych jako gorszych, bo oni często w duszy, w myślach są tacy sami jak my, a nie potrafią tego wyrażać. I dlatego trzeba im pomagać.
|
|
|
|
|
|
Surrounded by your glory what will my heart feel? Will I dance for you Jesus? Or in awe of you be still? Will I stand in your presence? Or to my knees will I fall? Will I sing hallelujah? Will I be able to speak at all? I can only imagine...
|
|
|
lily marlene
Użytkownik
Karma 0
my life should have a soundtrack
|
 |
« Odpowiedz #499 : 28 Marzec 2010 r. 14:53:29 » |
|
Teraz czytam książkę (w autobusie i na lekcjach wosu;-)"Siła miłości" Cheri Florance i kogoś tam jeszcze, w której autorka, matka, opowiada o swoim synu chorym na autyzm i o różnych metodach, dzięki którym udało jej się przywrócić syna do normalności. (bo sama pracuje często z chorymi dziećmi) Jak dla mnie ciekawa, życiowa historia o miłości matki i determinacji. Pokazuje, że nie powinno się traktować chorych jako gorszych, bo oni często w duszy, w myślach są tacy sami jak my, a nie potrafią tego wyrażać. I dlatego trzeba im pomagać.
w ogóle nie ogarniam takich książek w stylu '' prawdziwe historie. uroń łzę''. Jednocześnie nie kwestionuję ich wartości, no bo i jak skoro żadnej nie doczytuję ;] także bardzo możliwe, że są bardzo wartościowe i wiele mnie w życiu omija. tak samo było z ''kwiatem pustyni'' bardzo podobały mi się ostatnio Godziny Michaela Cunninghama, oparte na motywach życia i twórczości Virginii Woolf. Wstyd przyznać, ale filmu nie oglądałam, jednak zamierzam to szybko nadrobić
|
|
|
|
|
|
I usually say, "Fuck the truth," but mostly, the truth fucks you.
|
|
|
|